Slimme meter: Wie verbruikt de minste energie?

Wie verbruikt de minste energie?
‘Wedstrijdje met de buren’

Door Magda van Eijck

Enkele tientallen wijkbewoners waren op donderdagavond 13 oktober naar de HALO-kantine getogen om zich te laten voorlichten over ‘slimme’ energiemeters en zonnepanelen. De avond was georganiseerd door Vogelwijk Energie(k).
,,Netbeheerder Stedin verzorgt (net als Prorail bij het spoor) door middel van leidingen voor de aanvoer van energie naar de woning. Om energie te verbruiken sluit je een contract af met een energieleverancier zoals Eneco of Nuon”, vertelde Inge Wijgerse van Stedin. Iedereen heeft energiemeters in zijn huis waarop je de stand kunt aflezen, maar Stedin komt binnenkort met nieuwe ‘slimme’ meters waarop de stand – in overleg met de gebruiker – minimaal 6 maal per jaar (maar bij voorkeur veel vaker) via een chip in de meter wordt afgelezen. Door in te loggen bij je energieleverancier kun je steeds je recente verbruik op je pc bekijken.

Inzicht
De slimme energiemeters zijn ontworpen om de netbeheerder in staat te stellen van een afstand het verbruik per huishouden te laten aflezen (de jaarlijkse meteropneming is dan niet meer  nodig) én om de consumenten beter inzicht te geven in hun verbruik. Honderd van deze meters kunnen als proefproject in de Vogelwijk worden geplaatst. Maar hoe krijg je nu dat inzicht? Hoe weet je nu of je relatief veel of weinig energie verbruikt? Dat kan alleen als je het met je buren en andere laangenoten kunt vergelijken. Zij hebben immers doorgaans een vergelijkbaar huis. Verbruik je dubbel zoveel energie als de buurman, dan is er iets mis: er lekt dan vermoedelijk veel energie naar buiten (door ramen met enkel glas, niet-geïsoleerde vloeren en daken of verkeerde radiatoren) of er wordt (te) veel gebruik gemaakt van wasdrogers, douches e.d.). Het is dus verstandig om dat uit te zoeken en veranderingen aan te brengen in je huis en dus in je verbruik.

Social Energy
Daarom is in samenwerking met het bedrijf Shifft uit Delft het project ‘Social Energy’ opgezet. Via een interactieve website kun je je eigen energieverbruik vergelijken met dat van buurtgenoten. Dat kun je doen als een soort spel: wie ziet kans om zijn energieverbruik verantwoord te verminderen en hoe heb je dat gedaan? Ook andere ‘spel-elementen’ zijn mogelijk. De deelnemers aan het project krijgen hier informatie over en natuurlijk vertel je elkaar – als goede buren – ook wat je zelf allemaal bedacht hebt om energie te besparen. Dat scheel allemaal geld en veel belangrijker nog: je spaart het milieu!

Ook u kunt meedoen! Lees hier >>>