Tips bij inregelen CV

Waterzijdig Inregelen

Bij een niet goed ingeregeld CV-installatie kan het voorkomen dat bepaalde vertrekken lekker warm zijn en andere te koud. Er gaat dan te weinig warm water in de CV naar die koude vertrekken. Dat is  niet comfortabel.  Bovendien is de retourtemperatuur van het water dat weer uit de diverse radiatoren terugstroomt niet gelijk. Dat kan leiden tot minder efficiënte werking van de ketel. Bovendien is het “Hoge” rendement van een Hoog Rendement ketel gebaseerd op een lage retourtemperatuur, die de rookgassen extra afkoelt, waaruit extra energie komt.

Het waterzijdig inregelen van de cv-installatie bespaart energie en geeft meer warmtecomfort. Het warme water wordt dan beter verdeeld over het gehele verwarmingssysteem.

Hoe werkt waterzijdig inregelen?

Met waterzijdig inregelen wordt de hoeveelheid warm water ingesteld die door de radiator stroomt, zodat elke radiator de juiste hoeveelheid water krijgt en de verschillende ruimten gelijkmatig worden verwarmd. Door waterzijdig in te regelen is de retourtemperatuur van alle radiatoren min of meer gelijk. Dit zorgt ervoor dat er minder pieken en dalen in de cv-temperatuur zijn zodat de ketel minder vaak wordt opgestart. Dit bespaart energie. Er zijn verschillende methodes om waterzijdig in te regelen.

Zelf doen?

Het waterzijdig inregelen kun je uiteraard door een installateur laten doen. Maar met enige handigheid, een vrije middag en wat gereedschap (waaronder met name de InfraRood thermometer) kun je het ook zelf. Het meeste werk bij waterzijdig inregelen is het instellen van de radiatoren, zodat ze goed hun warmte afgeven. Het regelen van de waterstroom door de radiator doe je bij voorkeur door de voetventielen onder aan de radiator (in de afvoerleiding) te verstellen. Zijn er geen voetventielen dan kan het bijvoorbeeld ook door de radiatorknop te verwijderen en daar de waterstroom te verkleinen of te vergroten, vaak met behulp van een speciaal sleuteltje. Gewoon inregelen met de draaiknop kan ook, maar dan is het verstandig om de juiste stand van de draaiknop te markeren met bijv een viltstift.

Het doel van waterzijdig inregelen is het optimaliseren van temperatuurverschil van de aanvoerleiding naar de radiator en de leiding die het water retourneert naar de cv-ketel. Idealiter is de verhouding tussen retourleiding- en aanvoerleidingtemperatuur 0,8. Bijvoorbeeld 60 graden aanvoer en 48 graden retour (48/60 = 0,8). Door de waterstroom door de radiator af te knijpen wordt het verschil groter en vice versa.

Wat kost waterzijdig inregelen door een installateur?

De kosten van het waterzijdig inregelen worden met name bepaald door het aantal radiatoren. Vraag een offerte op bij uw installateur. Gemiddeld bedragen de kosten tussen de € 300,- en € 500,- per woning.

Verdere informatie over dit onderwerp is bijvoorbeeld via de volgende links te vinden.

  • Voor de zeer geinteresseerde: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1490013
  • Een test van Consumentenbond betreffende een inregelkit die als belangrijkste onderdeel heeft een IR thermometer: https://www.consumentenbond.nl/cv-ketel/cv-inregelkit-waterzijdig-inregelen