Ervaringen van wijkbewoners

Op de laatste bijeenkomsten van Vogelwijk Energie(k) is de sterke wens uitgesproken om ervaringen met verduurzaming te delen met wijkbewoners. Op deze pagina maken wij een begin met het verzamelen en beschikbaar stellen van die ervaringen.

We roepen hierbij anderen op zich eveneens op te geven. Stuur daartoe een mailtje met uw gegevens naar info@vogelwijkenergiek.nl, met een opsomming van de door u getroffen maatregelen of apparaten waarover u anderen wegwijs kunt maken. Vindt u het bezwaarlijk uw adres en/of email te vermelden, dan kan VwE als tussenpersoon fungeren.

Naast de hieronder opgenomen tot nog toe verzamelde ervaringen, kunt u hier een bijdrage van een wijkbewoner vinden, specifiek over pelletkachels.


Arjan Kuijstermans – De Savornin Lohmanlaan 461

kiwi.arjan at tiscali.nl  (< Om het risico op SPAM te verminderen is in het voorgaande emailadres de @ vervangen door ‘at’.>)

Ruim 10 jaar geleden, in 2008, zijn wij in Den Haag, in de Vogelwijk komen wonen. De verhuizing was een mooi moment om gelijk ons nieuwe huis te verbeteren, ook wat duurzaamheid betreft. Vanaf 2011 hebben we, via een actie van Vogelwijk Energie(k) een slimme meter, en kunnen we ook beter volgen wat de verbeteringen aan ons huis sindsdien hebben opgeleverd

 • Ons huis had al veel dubbel glas, maar de zolder was nog niet geïsoleerd en dat hebben we bij de verhuizing direct laten doen. Ook hebben we de voormalige garage laten ombouwen tot logeerkamer/speelkamer, het dak ook daar laten isoleren (aan de buitenkant) en daar vloerverwarming laten leggen, met veel comfort als resultaat.
 • Op onze eerste energierekening bleek ons gasverbruik een stuk lager dan dat van onze voorgangers, maar dat kan naast onze investering in isolatie deels ook komen door scherper te zijn met de thermostaat en verwarming van de verschillende woon- en slaapruimtes.
 • In de periode tot 2013 hebben we het laatste enkel glas door isolatieglas (HR++) laten vervangen. Het ging met name om de voorkant in de woonkamer waar ook de stalen kozijnen door hout zijn vervangen.
 • Toen onze cv-ketel in 2013 aan vervanging toe was, hebben we een hoog-rendementsketel laten installeren.
 • In 2015 bleek na onderzoek dat alleen de voormalige garage (die iets jonger is dan de rest van het huis) een spouwmuur had; die hebben we laten isoleren.
 • Onze houten vloer beneden was versleten en hebben we in 2016 vervangen. Daarbij is vloerisolatie onder het hout aangebracht (we hebben geen kruipruimte). Tegelijkertijd hebben we ook de keuken vervangen en zijn daarbij overgestapt van koken op gas naar inductie en hebben de oude vaatwasser door een zuiniger variant vervangen. Ook zijn er beneden JAGA convectoren in plaats van de oude radiatoren geïnstalleerd
 • Sinds mei 2017 hebben we via een inkoopactie van Vogelwijk Energie(k) 12 zonnepanelen. Ons elektriciteitsverbruik was in de periode vanaf 2008 al wat gedaald en nu kunnen we ons hele verbruik zelf produceren, inclusief het verbruik voor koken.
 • Ons gasverbruik is flink gedaald sinds onze eerste energierekening hier, met name in de eerste jaren door het vervangen van het laatste enkel glas en het plaatsen van een nieuwe hoogrendementsketel.
 • We willen nu graag nog de gevel isoleren, maar dat zal dan aan de binnenkant of buitenkant moeten gebeuren dus is nogal ingrijpend.

[februari 2019]


Rutger van Hoogstraten – Fuutlaan 1

rutger at vanhoogstraten.com  (< Om het risico op SPAM te verminderen is in het voorgaande emailadres de @ vervangen door ‘at’.>)

Ik ben graag bereid om mijn ervaringen met medewijkbewoners te delen:

 • In de houten kozijnen van het hele huis is dubbelglas aangebracht. Hierbij heb ik het ‘glas in lood’ kunnen behouden – het lood bevindt zich tussen de twee lagen van het dubbelglas. Er is gekozen voor dubbel glas, en niet driedubbel glas vanwege de steens muren. Als de ramen te goed isoleren is er een risico dat er teveel vocht op de muren slaat. In de keukenaanbouw zit wel driedubbelglas
 • Bij de verbouwing is het dak aan de binnenkant geïsoleerd. Toen jaren later de pannen vervangen werden hebben we niet ook nog aan de buitenkant geisoleerd – te groot risico dat dit vochtproblemen zou geven.
 • In de kruipruimte is Tonzon isolatiefolie aangebracht. Dit was meteen merkbaar aan het comfort
 • In het huis zit geen tochtportaal, maar een zwaar gordijn achter de voordeur gaf een substantiële verbetering van het comfort in het trappenhuis
 • Op de keukenaanbouw ligt een groendak. Zie voor de aanleg het filmpje https://www.youtube.com/watch?v=9XcP79qBW6c
 • Bij de aanleg van het terras in de achtertuin is een 2m3 betonnen regenwateropvangvat geïnstalleerd. Het vat en de bijbehorende installatie is in Duitsland gekocht waar dit veel gebruikelijker is.
 • Op de slimme meter is een Plugwise Smile P1 aangesloten waarmee het energiegebruik vanaf een computer of smartphone in de gaten gehouden kan worden.
 • Op het dak liggen 12 zonnepanelen. Hiervoor was geen vergunning nodig. Er is gekozen voor ‘zwarte’ panelen vanwege de esthetiek en vanwege de gemiddelde hogere opbrengst: iets minder capaciteit in de piek, maar gemiddeld over het jaar meer.
 • Grootste wens op dit moment is ooit nog iets aan de koude gevels te doen, met name aan de Noord- / Noordoostkant.

[februari 2019]


Paul Schlotter -Kwartellaan 24

paul at schlottersax.nl  (< Om het risico op SPAM te verminderen is in het voorgaande emailadres de @ vervangen door ‘at’.>)

Bijna 10 jaar geleden, na toen 25 jaar in de Vogelwijk gewoond te hebben, begon mijn belangstelling voor duurzaamheid de kop op te steken. In 2011 ben ik in het bestuur van Vogelwijk Energie(k) terecht gekomen, en dat was ook de startdatum van een serie verbeteringen aan mijn huis. In december  2011 kreeg ik een slimme meter als gevolg van een actie van Vogelwijk Energie(k). Vanaf dat moment kan ik de gevolgen van verbeteringen goed bekijken.

 • In mei 2010 isolatieglas (HR++) in alle ramen. Dit leverde duidelijk meer comfort (minder koudeval uit de ramen,  minder tocht door het goed afdichten). Het is binnen ook een stuk stiller geworden, voor zover dat een belangrijk effect is in onze wijk.
 • In nov 2011 isolatie van het dak. Ik heb dat laten doen met zg. multilaags folie aan de buitenkant, onder de tegelijk vernieuwde dakpannen. Dat folie was toen nog nauwelijks bekend (en door de gemeente niet beloond met subsidie).
 • In sept 2013 isolatie van de vloer. Simpel met Tonzon folie. Gevoelsmatig leek het niet veel te doen, maar het gasverbruik daalde duidelijk.
 • Het gasverbruik door deze maatregelen is gedaald van 3800 m3 naar 1900 m3.
 • In 2018 een warmtepomp. Zie ook http://www.vogelwijkenergiek.nl/ervaringen-met-een-warmtepomp/ Het gasverbruik is daardoor natuurlijk zeer sterk teruggebracht, tot 150 m3 (alleen nog warm water en koken).
 • Zeer recent, in 2019 is spouwmuurisolatie aangebracht. Dit was een een buitengewoon leerzaam traject, als gevolg van de geconstateerde spouwvervuiling en welles/nietes discussies tussen ‘experts’. De gevels, fundering etc zijn door een onafhankelijke expert grondig doorgemeten. dat heeft nog ettelijke extra aanbevelingen opgeleverd, die deels nog uitgevoerd moeten worden.

[februari 2019]


Erwin Mulders – Kwikstaartlaan 1

Erwin_mulders at hotmail.com  (< Om het risico op SPAM te verminderen is in het voorgaande emailadres de @ vervangen door ‘at’.>)

Inmiddels ruim 20 jaar betrokken bij klimaatverandering en de oplossingen daarvoor, sinds 2012 woonachtig in de Vogelwijk.

 • Uitgangssituatie: 2 onder 1 kap, 140 m2; enorm tochthuis – nergens isolatie en stalen kozijnen met enkel glas; gaskachel in de woonkamer en HR-ketel in kelder (15j oud) met oude CV’s. Verbruik 2013: 3300 M3; 3000 KWh
 • Grote verbouwing 2012/2013: aanbouw met HR++ glas en vloerverwarming (oppervlak naar 165 M2); overal HR++ kozijnen; vloer/dakisolatie (Tonzon en Kingspan resol); overal led en zuiniger apparaten
 • Effect 2014-2018: van 3300 naar 1870m3 en van 3000 naar 2500 KWh. Investering in isolatie en aanbouw was in de eerste plaats voor comfortverhoging. Tegelijk winst: >1400 M3 en 500 KWh = ong. 1100 euro/jr.
 • Warmtescan via Vogelwijk Energie(k) gedaan in februari 2018. April 2018 CV-pelletkachel MCZ 15 H2O laten installeren in de woonkamer met een 300L buffervat (soort batterij voor warmte-opslag, A++ geïsoleerd). Hiermee kun je van sept-april houtpellets ipv gas stoken. Pellets met een EN+A1 en better biomass label zijn duurzaam (hernieuwbare brandstof) – stoken is tegelijk niet goed voor luchtkwaliteit. We stoken alleen als stookwijzer.nu en de app luchtkwaliteit aangeven dat het kan (mits we rekening houden met de buren. Dan is er een HR-gasketel (HRE Solar 12) die als back-up (of zo nodig hoofdverwarmer) het buffervat warm houdt. Kosten hele systeem + installatie: 7500€. 2018 1500M3 gas gebruikt
 • januari 2019 besloten spouwmuurisolatie laten plaatsen: puin uit de spouw, gaten boren, vullen met HR++ EPS-parels die door lijm aan elkaar plakken als 1 plaat – klaar binnen een dag, 2500 euro. Gelijk comfortverhoging, nog geen idee hoeveel we minder hoeven te stoken.
 • Wensen: zonneboiler voor warm tapwater in de zomer en voor op termijn over op een warmtepomp of warmtenet.

[februari 2019]