Pelletkachel

Onlangs stuurde onze wijkbewoner Stef Schermer Voest onderstaande enthousiaste brief naar ons. Wij zijn altijd heel blij met reacties van wijkbewoners. Bij deze brief over de pelletkachel hebben wij wel een paar kanttekeningen. Deze vindt u na de brief.

 

Beste leden van Vogelwijk Energiek en Wijkvereniging De Vogelwijk,

 

Energie wordt steeds duurder. Daarom hebben wij in agustus 2018 een pelletkachel gekocht. De warmte van de kachel wordt opgewekt door verbranding van kleine CO2 neutrale korreltjes geperst hout.

Nu de prijs van energie en belastingen in 2019 tot ongekende hoogte lijkt te stijgen, wil ik u graag op dit in vele landen al in gebruik zijnde type kachel wijzen.

Door een pelletkachel te gebruiken is er een forse gasbesparing mogelijk: ongeveer 50% t.o.v van het normale gasverbruik. De pellets moet u natuurlijk wel (per zak van ongeveer 15 kilo à 4,25) aanschaffen. Een groot voordeel is dat het rijk bij aanschaf van deze kachel een subsidie verleent van minimaal 500 euro. De kachels zijn bij meerdere bedrijven te koop, maar koop altijd een goed bekend merk en nooit Chinese fabrikaten (zoals o.m. bij Gamma). De prijzen variëren van 1500 tot 5000 euro.

Onze kachel, van het merk Edelkamin, brandt met schitterende en levendige vlammen. Er zit een intelligente afstandsbediening met thermostaat bij. Ook is er een keuze uit vele programma’s en een timer. Binnen korte tijd is de woonkamer volledig verwarmd. Het rendement van de pelletkachel is ongeveer 90 tot 95%, dit in tegenstelling tot gebruik van een open haard, waarvan het rendement ongeveer 10% is.

Kortom: hier gaan kosten- en gasbesparing plus gezelligheid hand in hand. Er is slechts een schoorsteenpijp van 8 cm doorsnee voor nodig, die ook door het bestaande rookkanaal van een open haard gemakkelijk is aan te brengen. Er is geen rook te zien wanneer de kachel brandt. Alleen bij het opstarten is er ongeveer een halve minuut enige rookvorming.

Onze leverancier en installateur, het bedrijf De Boers in de Pasteurstraat 151, is bereid om de komende weken op donderdagavonden voor groepjes bewoners van de Vogelwijk een demonstratie met uitleg te organiseren, voorzien van een drankje en hapje. Er kan gratis op de binnenplaats van het bedrijf worden geparkeerd. Als u hierin geïnteresseerd bent, kunt u zich aanmelden bij ondergetekende via het volgende mailadres:  sschermervoest at gmail.com (< Om het risico op SPAM te veminderen is in het voorgaande emailadres de @ vervangen door ‘at’.>)

Per keer gaat het om maximaal 12 deelnemers. Let wel: het verplicht u tot niets!

Met vriendelijke groet,

Stef Schermer Voest

Haviklaan 41

0654947243

 

 

Kanttekeningen van Vogelwijk Energie(k)

Vogelwijk Energie(k) stimuleert de pellet kachel niet actief; hierbij laten we ons leiden door de aanbevelingen van meer gespecialiseerde organisaties als Natuur en Milieu en MilieuCentraal .

Een pellet kachel stoot minder fijnstof uit dan een houtkachel of open haard en is dus een goede vervanging daarvan.  Hoewel praktisch CO2-neutraal wordt de pellet kachel, vooral vanwege de toch aanwezige uitstoot van fijnstof en de aanvoer van biomassa (pellets), niet aanbevolen als een structureel alternatief voor de cv-ketel.

De Rijksoverheid subsidieert pellet kachels. Dat lijkt tegenstrijdig, maar ook die subsidie is alleen bedoeld voor het vervangen van open haarden of een houtkachel. Zie hier.

Als je een pellet kachel of een open haard wilt aansteken, check dan eerst de luchtkwaliteit op bijvoorbeeld stookwijzer.nu.