Warmtepomp, wat is het

Een warmtepomp in oudere huizen? Het werkt!

(Dit artikel hebben we in dank overgenomen van onze collega’s uit de Archipel)

De overheid geeft dit jaar subsidie op het kopen van een warmtepomp en heeft de belasting op elektriciteit verlaagd. Wat is een warmtepomp nu eigenlijk en werkt het wel in oudere huizen? Wij zochten het uit.

Warmtepompen zorgen op een milieuvriendelijke manier voor verwarming en warm water. Met een warmtepomp is het mogelijk het gasverbruik voor verwarming significant te verminderen of zelfs helemaal over te gaan op elektriciteit.

Plaatje 1

Er zijn verschillende warmtepompen: Lucht-water, grond-water, water-water, hybride water-warmtepomp of warmtepompboiler. Lucht-luchtwarmtepompen vallen niet onder de subsidieregeling.  Het grote voordeel van een lucht-water warmtepomp is dat hiervoor geen grondboring nodig is en het daarmee vrijwel geschikt is voor iedere situatie. Hierna zullen wij ons beperken tot lucht-water warmtepompen. Meer informatie over de andere warmtepompen kunt u vinden op de websites onderaan dit bericht.

Een lucht-water warmtepomp kan ongeveer 25% besparing opleveren op de jaarlijkse verwarmingskosten en heeft een gunstige invloed op het energielabel van de bestaande woning. Veelgestelde vragen zijn:

In mijn huis zitten oude radiatoren en sommige monteurs raden aan de watertemperatuur zo hoog mogelijk (70-80 graden) te zetten. Heeft een warmtepomp dan wel zin?
Jazeker: Veel oudere huizen hebben twee keer zoveel radiatorcapaciteit als nodig en er kan dan ook bijna altijd voldoende verwarmd worden met lagere watertemperatuur (55 graden). Mocht dit niet zo zijn dan kunt u er nog steeds voor kiezen om het water voor te verwarmen met de warmtepomp zodat er minimaal gas bijgestookt hoeft te worden. Een ander alternatief is om in sommige ruimtes een zogenaamde lage temperatuur radiator of vloerverwarming te plaatsen.

Dus: Gebruik met bestaande radiatoren is mogelijk, als de capaciteit voldoende is.

Ik heb een prima HR ketel die nog niet op is. Is dit voor mij dan wel interessant?
Ja, er zijn goede water-lucht warmtepompen beschikbaar die het water dat de ketel ingaat (voor) verwarmen. Alleen als het erg koud is of u heeft een voorkeur voor een hogere watertemperatuur in de radiatoren moet de ketel dan nog bijstoken.

Een hybride warmtepomp kost zo’n 5.000 tot 7.000 euro, inclusief een HR-ketel. Zonder HR- ketel kost zo’n pomp ongeveer 4.000 euro inclusief installatie en btw. Voor beide types kun je subsidie aanvragen, die bedraagt tussen de 1.000 en 1.500 euro.
Hoeveel kan ik besparen?
Een lucht-water warmtepomp kan ongeveer 25% besparing opleveren op de jaarlijkse verwarmingskosten. Voor een woning met een gasverbruik van 1200 m3 per jaar voor verwarming is de besparing op de energierekening is ongeveer 300 euro per jaar. Verbruikt u meer gas, dan is de besparing hoger. In de berekening is meegenomen dat uw elektriciteitsverbruik toeneemt.
Hier vindt u diverse rekenvoorbeelden m.b.t. warmtepompen en gerelateerde techniek.

Hoe ziet zoiets eruit?
In bestaande huizen wordt vaak gekozen voor de buitenlucht als bron, met een warmtewisselaar op het dak of in de tuin (die ziet eruit als een airco). Voorbeelden:

plaatje ELGA

 

 

 

 

 

 

buitenunit

Techneco Elga warmtepomp 5 KW hybride, kan in combinatie met elke cv ketel; Vaillant lucht warmtepomp, kan ook als hybride geinstalleerd wordem, tot 14,6 KW

Wat is COP?
Coëfficiënt of Performance: Dit getal geeft de verhouding tussen de afgegeven energie en de opgenomen energie weer. Een prestatiecoëfficiënt van 3 betekent dat om drie warmte-eenheden te produceren de pomp één eenheid elektrische energie nodig heeft. Dit is hetzelfde als een “rendement van 300%”.
Door de verhoging van de belasting op aardgas en de verlaging van belasting op electriciteit ligt het COP omslagpunt (Vanaf welk COP de warmtepomp minder energiekosten heeft dan aardgas) bij de gemiddelde energieprijs nu voor particulieren/huishoudens op 2,23.

Hoe werkt het?
Een lucht-water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht die vervolgens kan worden gebruikt om ruimtes in huis en douchewater te verwarmen. Daarnaast kan een lucht-water warmtepomp in de zomer ‘omgekeerd’ worden gebruikt om het huis mee te koelen. Schematisch ziet dat er als volgt uit:

werking

  1. Een vloeistof (koelmiddel) met een kookpunt lager dan de omgevingstemperatuur dient als transportmiddel
  2. Een compressor comprimeert het gasvormig koelmiddel, m.a.w. het wordt samengedrukt, hierdoor stijgt de druk en temperatuur van dit transportmedium
  3. In de condensor koelt de samengedrukte damp (door het koude CV-water) weer af, zelfs zoveel dat het condenseert (vloeistof wordt). De warmte die hierdoor vrij komt wordt opgenomen door het CV-water.
  4. In het expansieventiel krijgt de vloeistof weer ruimte waardoor de druk afneemt, waardoor het in de verdamper weer overgaat tot damp. Dit verdampingsproces onttrekt warmte aan het brine water. Brinewater is water met een antivries toevoeging (doorgaans 30% glycol)

Meer informatie over warmtepompen en de subsidie kunt u vinden op de volgende websites:
http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie/
http://www.duurzaamthuis.nl
https://www.milieucentraal.nl (met onderaan de pagina een stappenplan voor een warmtepomp)
http://www.lineatrovata.com/nl/energieoplossingen/oplossing/warmtepomp
http://www.warmtepomp-info.nl/#cop
Apparatenlijst Warmtepompen met indicatie subsidiebedrag