Warmtelekken opsporen met infrarood

 

Vorig jaar kon u bij ons een “tochtmeter” lenen. Daar-mee kun je op eenvoudige wijze kieren en dergelijke opsporen. Inmiddels is er een sterk verbeterde versie op de markt verschenen, waarmee je niet alleen tocht kunt opzoeken, maar overal de temperatuur kunt meten.

Met deze infrarood thermometer kun je temperatuur meten van een afstand. Wil je bijvoorbeeld de temperatuur van het plafond weten, dan richt je op het plafond, en “haalt de trekker” over. Er verschijnt een rood puntje op de plek waarop je richt, en de temperatuur van die plek verschijnt in het venster van de thermometer.

Wat kunt u zoal met zo’n thermometer doen? Koude plekken in huis opsporen, die beter geïsoleerd moeten worden zoals buitendeuren of raamkozijnen. Ook een kier bij een slecht sluitend raam is snel  gevonden. Is uw vloer erg koud, bijv. meer dan een paar graden kouder dan het plafond er boven? Dan is vloerisolatie mogelijk een goede maatregel.

Is de watertemperatuur van uw CV niet te hoog? Meer dan 60 of 65 graden is niet nodig behalve wanneer het zeer koud is. U kunt het simpel meten.

Werken uw radiatoren nog wel goed? Is het temperatuurverloop gelijkmatig? Is de temperatuur bij de uitgang van de radiator wel flink lager dan bij de ingang (het zogenaamde waterzijdig inregelen van de CV-installatie; zie http://www.vogelwijkenergiek.nl/tips-bij-inregelen-cv/

U kunt binnen meten om koude plekken te vinden of buiten om extra warme plekken op te sporen. Beide zijn een indicatie van (te veel) warmteverlies.

Volgens Vogelwijk Energie(k) is zo’n infrarood thermometer een erg simpel en doeltreffend apparaatje om in uw woning te zoeken naar warmtelekken. Leden die in dit soort zaken geïnteresseerd zijn willen het waarschijnlijk vaker gebruiken, en daarom geven wij deze thermometer weg. Dus niet op basis van lenen en een paar dagen later teruggeven aan de volgende wachtende.

 

Als u in aanmerking wilt komen voor zo’n infrarood thermometer stuur dan een mailtje naar info@vogelwijkenergiek.nl, met uw naam, adres en telefoonnummer. Eén van de bestuursleden neemt dan contact met u op om een afspraak te maken hoe en wanneer u hem kunt ophalen of thuisbezorgd krijgen.

Opmerkingen van leden die eerder de tochtmeter al hebben gebruikt:

  • handig en eenvoudig te gebruiken apparaat;
  • de meter lijkt zeer nauwkeurig te werken;
  • temperatuursverschil tussen binnenmuren en het dubbele glas in een aluminum schuifpui was aanzienlijk;
  • in 1 kamer opvallende warmteverschillen op plafondhoogte, oa veroorzaakt door een niet-geisoleerd balkon;
  • warmtelekken bij ramen en deuren vragen om een gerichte aanpak
  • na verbouwing (uitbouw met diverse isolerende elementen) wil ik graag nog een keer meten;
  • het aanbrengen van ‘warmtebarrieres’/ ‘warmtesluizen’ onderaan de trap naar 1e etage (gordijn op roe) en onderaan trap naar 2e etage (gordijn in getimmerd omhulsel) tot warmtebehoud beneden leidt (geen ‘schoorsteenwerking’ meer van het trappenhuis). Daardoor is het boven wel iets kouder dan normaal (en het  was al niet zo warm …!).  Temperatuurverschillen voor en achter de gordijnen: 1,5 tot 2 C.
  • enkelsteens muren zijn erg koud
  • lekkage langs de wat oudere ramen
  • een nuttig hulpmiddel en een leuk initiatief van de vereniging!