Windturbine Scheveningen gaat weer draaien op 19 mei 2010

Bewoners participeren; KIND BEDENKT EN ONTHULT NIEUWE NAAM

Woensdag 19 mei wordt een belangrijke dag voor de bewoners van de Haagse Vogelwijk, want dan wordt de gerenoveerde windturbine bij het Zuiderstrand opnieuw in bedrijf gesteld. Het bijzondere aan het project is dat de bewoners zélf Eneco benaderden met de vraag de windturbine weer te laten draaien.

In 1996 werd deze windturbine van Eneco als eerste moderne windturbine op Haags grondgebied officieel in gebruik gesteld. Op dat moment was deze molen van 750 kW één van de grootste van het land, die jaarlijks 450 huishoudens van stroom kon voorzien. In 2009 werden de rotorbladen van de windturbine vanwege een defect verwijderd.

Participatie

De enthousiaste buurtvereniging, Coöperatie Vogelwijk Energie(k) vroeg Eneco de turbine weer in gebruik te nemen. Immers, een draaiende windmolen helpt bij hun ambitie de wijk klimaatneutraal te maken. In overleg met Eneco werd een constructie bedacht, waarbij de turbine weer gaat draaien en bewoners financieel kunnen participeren. Er zijn 150 obligaties beschikbaar van elk 500 euro, die Vogelwijk Energie(k) vrij eenvoudig denkt uit te kunnen zetten.

Nieuwe naam

Scheveningse basisschoolleerlingen deden mee aan een prijsvraag, waarbij hen werd gevraagd een naam te bedenken voor de turbine. De naam mag geen eigennaam zijn én de naam moet een relatie hebben met de locatie of met duurzaamheid. Een deskundige jury beoordeelde de inzendingen. De prijswinnende naam, die daadwerkelijk op de turbine staat, wordt bij de opening door de bedenker of bedenkster zelf onthuld.

Programma

De feestelijke in bedrijfstelling van de windturbine vindt plaats van 10.30 tot 11.30 uur bij de windturbine, einde Houtrustweg, Scheveningen. Na afloop van de opening is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Het programma ziet er als volgt uit:

10.30 uur: Start windorkest. 260 schoolkinderen oefenen melodie onder leiding van wereld-kampioen kunstfluiten Geert Chatrou.

11.00 uur: Interview met Chris Buijink (Secretaris-Generaal ministerie Economische Zaken), Jeroen de Haas (Voorzitter Raad van Bestuur Eneco), Marnix Norder (Wethouder Bouwen en Wonen Den Haag) en Paul Lohmann (Voorzitter Stichting Vogelwijk Energie(k))

11.15 uur: Onthulling naam windturbine

11.17 uur: Officiële in bedrijfstelling windturbine. Windorkest geeft het grootste windconcert van Nederland onder leiding van Geert Chatrou en ‘blazen’ de windturbine aan.

11.30 uur: Einde.

Wij hopen u op 19 mei bij de opening van de windturbine in Scheveningen te mogen verwelkomen.