Warmtepomp actie

Warmtepomp actie
Om de milieudoelstellingen van ‘Parijs’ te halen, is het noodzakelijk dat Nederland afscheid neemt van fossiele brandstoffen, waaronder aardgas. Installatie van een warmtepomp is een relatief eenvoudige en zinvolle manier om het gebruik van gas voor verwarming terug te dringen. De rijksoverheid geeft daarom momenteel een hoge subsidie op de aanschaf en installatie van warmtepompen, die kan oplopen tot zo’n 50% (http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen).
Daarbovenop kan via VwE nog een collectieve bijdrage worden verkregen van het Haags Klimaatfonds, dat boven een bepaalde drempel besparing van CO2-uitstoot subsidieert. Een enkel huishouden zal die drempel niet halen en dus loont het om de aanvragen te bundelen om voor deze subsidie in aanmerking te komen – zoals VwE dat ook succesvol bij de zonnepanelen-actie heeft gedaan.

Een warmtepomp kan energie opnemen uit buitenlucht (temperatuur tussen de min10° en 30°) of grondwater (constant zo’n 12° op 150 meter diepte) – de keus hangt af van ieders situatie, budget en wensen. Door compressie wordt de opgenomen energie omgezet in warmte van rond 40°, die middels radiatoren, vloer- en/of wandverwarming binnen wordt afgegeven. Indien correct afgesteld kan de warmtepomp, werkend op groene stroom, een gemiddeld geïsoleerd huis het grootste deel van het jaar op een behaaglijke temperatuur van 20° brengen en houden. In sommige gevallen kan de pomp ook koelen.
In bestaande woningen zoals in de Vogelwijk (“oudbouw”), zal over het algemeen een hybride systeem van (electrische) warmtepomp en (gasgestookte) CV-ketel het meest voor de hand liggen. De CV-ketel zal alleen bij extreme kou moeten bijspringen.

Bij de aanschaf van een warmtepomp zijn een deskundig, op de specifieke situatie toegepast advies en een professionele installatie en afregeling van groot belang. Daarom beveelt VwE vier Haagse installatie-bedrijven aan waarmee eerder in de wijk goede ervaringen zijn opgedaan. Het betreft Augustus Warmte (www.augustuswarmte.nl, tel. 06 520 56 179), DGK (www.dgkinstallatie.nl, tel. 737 11 37), EnergyGuards (www.energyguards.nl, tel. 310 63 03) en MEVABA (www.mevaba.com, tel. 752 25 25). Wij raden u aan om op de websites te kijken welke installateurs u aanspreken en twee offertes aan te vragen.