Plaatsen van zonnepanelen op je eigen dak

Waarmee moet je rekening houden bij het plaatsen van zonnepanelen op je eigen dak

Wanneer u overweegt om zonnepanelen te laten leggen op uw eigen dak, zijn er allerlei technische zaken aan de orde, zoals ligging op de zon, schaduwen door schoorstenen of bomen en benodigd type omvormers. De installateur kan u daar uitstekend over informeren.

Minstens zo belangrijk zijn de esthetische aspecten. Op de meestal helder rode dakpannen in de Vogelwijk zijn blauwe zonnepanelen met contrasterende aluminium strips niet ieders smaak.

Eerst even de formele kant, de regels van de overheid. Regels over het plaatsen van zonnepanelen (en zonneboilers) op een dak in de Vogelwijk, zijn een zaak voor de gemeente. De Vogelwijk heeft de status van (gemeentelijk) beschermd stadsgezicht, en toch zijn er vrijwel geen formele beperkingen aan het plaatsen van panelen. Voor panelen op een schuin dak gelden geen restricties, en voor panelen op een platdak geldt alleen de regel dat ze even ver van de rand van het dak af moeten staan als ze hoog zijn. Voor meer gedetailleerde informatie en bijzondere situaties kunt u zelf een check doen op www.omgevingsloket.nl .

Veel belangrijker is de afstemming met de buren. Panelen op uw eigen dak ziet u zelf meestal niet, maar uw (over/achter)buren wel. Blauwe panelen op een rood dak kunnen als buitengewoon lelijk worden ervaren. Ga daarom vroegtijdig met uw buren in gesprek en vertel wat u van plan bent. Misschien is een andere plek op uw dak minder storend. Er zijn diverse soorten panelen in de handel. De oudere panelen, helder blauw met contrasterende aluminium strips, zijn het minst fraai, en egale donkerblauwe of zwarte kunnen al veel acceptabeler zijn. Zwarte panelen zijn o.a. te zien op Kiplaan 11 (zie foto).

Zwarte panelen op Kiplaan 11

Er bestaan ook donkerrode panelen, (zie foto 2). Helaas zijn deze panelen niet te zien vanaf de weg. Deze zijn duurder, hebben een lager rendement, maar kunnen mogelijk toch een gezamenlijk acceptabele oplossing opleveren.

“Rode” panelen