Informatieavond 4 maart 2020

Woningisolatie: de makkelijkste opstap naar energiebesparing 

door Dick van Rietschoten

Als de lente zich aandient, krijgt menigeen de kriebels om iets aan z’n huis te doen. In vroeger tijden was dat steevast de Grote Schoonmaak, maar dat leidde vaak ook tot andere klussen. De duurzaamheidsvereniging Vogelwijk Energie(k) speelde onlangs handig op de nawinterse activiteitendrang in door op 4 maart een informatieavond te beleggen over woningisolatie.

Onder het motto ‘Isoleren is altijd goed’ kregen de ruim vijftig belangstellenden in het clubhuis van Quick een programma voorgeschoteld waarin alle isolatiemogelijkheden de revue passeerden. ,,We gaan hiermee weer even terug naar de oorsprong van ons bestaan’’, sprak voorzitter Rutger van Hoogstraten in zijn inleiding. ,,Nadat Vogelwijk Energie(k) elf jaar geleden was opgericht, hamerden we de eerste jaren veel en vaak op energiebesparing door middel van isolatiemaatregelen. Uit een niet-representatief onderzoekje van destijds bleek onder meer dat nog maar zo’n twintig procent van de Vogelwijkbewoners dubbel glas in z’n ramen had. Alleen al op dat terrein viel dus al veel te winnen.’’

Maatregelen

Inmiddels heeft Vogelwijk Energie(k) de afgelopen jaren een breed scala aan maatregelen op het gebied van energiebesparing gepropageerd en gestimuleerd: zonnepanelen, groene daken, elektrische auto’s, slimme meters, waterbesparende douches, superzuinige koelkasten, inductiekookplaten, warmtepompen, led-lampen, noem maar op. En niet te vergeten het huidige project Zet ‘m op 70, waarbij zeventig wijkbewoners bij wijze van experiment hun verwarmingsketel op maximaal 70 graden hebben laten zetten.

Op 4 maart passeerde dit alles echter slechts zijdelings de revue, want ditmaal stond de klassieke kierenjacht en alles daaromheen weer eens centraal. De organisatoren van de avond hadden daartoe ir. Kees van der Linden uitgenodigd, voormalig universitair docent Bouwfysica en Duurzaamheid aan de TU Delft, en enkele installateurs en energieadviseurs.

Wetenschappelijk college

Gedurende drie kwartier dompelde Van der Linden de aanwezigen onder in een met lichtbeelden geïllustreerd wetenschappelijk college over diverse isolatiemethoden. Interessante lesstof, zij het dat de mysterieuze formules die nu en dan in beeld verschenen nogal wat ogen deden knipperen.

In elk geval maakte hij goed duidelijk dat isolatie de moeder aller energiemaatregelen is. Voor beginners op het gebied van duurzaamheid is het de makkelijkste opstap. Het eerste gebod voor mensen die in koude tijden willen besparen op de verwarming van hun huis luidt dan ook volgens Van der Linden: ,,Verminder het warmteverlies in je huis via kieren, ramen, gevels, dak en vloer.’’

Warmteverlies

De spreker leerde zijn gehoor onder meer hoeveel energiebesparing je al op een goedkope manier kunt bereiken met tochtstrips langs deuren en ramen of door vellen met warmtereflecterend aluminiumfolie op de muur achter radiotoren aan te brengen. Duurder, maar ook zeer lonend, is overschakelen naar dubbel hoogrendementsglas.

Kees van der Linden: ,,Met enkel glas in je ramen lekt er elk stookseizoen per vierkante meter raam een hoeveelheid warmte naar buiten die gelijk staat aan 45 kubieke meter verstookt gas. Bij gewoon dubbel glas is het verlies 25 m3 en bij hoogrendementsglas 10 m3. Maar het kan nog veel beter als je ook een buitenmuur van je huis isoleert, bijvoorbeeld via spouwmuurisolatie. Ik heb begrepen dat spouwmuren in de Vogelwijk heel weinig voorkomen, maar er zijn wel andere mogelijkheden voor muurisolatie, zij het dat daaraan wel een prijskaartje hangt en dat je bij veel huizen aan de buitenkant geen isolatielaag kunt aanbrengen omdat je dan het aanzien van de gevel ernstig aantast.’’ Van der Linden wees er verder op dat er wel goede ventilatiemogelijkheden moeten blijven, ,,want als je alles in huis dichtstopt, gaat het niet goed met je gezondheid, maar ook niet met je huis omdat er dan vocht- en schimmelgevaar ontstaat.’’

Warmtereflecterende muurverf

Na de wetenschappelijke deskundige kwamen er nog drie mensen uit de praktijk aan het woord: energie-adviseur Hilbrand Does, Erik Luiten van het Haagse verduurzamingsbedrijf Energy Guards, dat al vele klussen in de Vogelwijk heeft opgeknapt (onder meer de plaatsing van zonnepanelen) en de in de Vogelwijk opgegroeide Hans Wagemaker van het bedrijf Isolatiespecialist.com.

In aanvulling op de door Van der Linden al genoemde radiatorfolie wees Hilbrand Does op het bestaan van warmtereflecterende en isolerende muurverf voor binnengebruik, op plaatsen waar nog niet zo veel geïsoleerd is, zoals een koud trappenhuis. Ook vertelde hij over de opmars van infrarood-stralingspanelen ter vervanging van of aanvulling op de ‘gewone’ centrale verwarming. Relatief nieuw is ook de ‘douche met warmteterugwinning’: het warme water van de douche dat normaal gesproken in het putje wegloopt, wordt bij dit systeem hergebruikt om het aanvoerwater naar de douche mee te helpen verwarmen. Zo wordt douchen goedkoper.

Subsidies

Tot slot bracht Hilbrand enkele bestaande nationale en gemeentelijke subsidies voor verduurzamingsmaatregelen (zoals als vloerisolatie, dakisolatie of de installatie van een warmtepomp) voor het voetlicht. Daarbij zit wel een addertje onder het gras, vertelde hij, want je komt pas voor nationale subsidie in aanmerking als je twee verschillende maatregelen tegelijk neemt.

Nadat Hans Wagemaker van de Isolatiespecialist.com had uitgelegd op welke manieren kruipruimten en spouwmuren kunnen worden geïsoleerd (onder meer met de Tonzon-methode of met Isobooster), kregen de aanwezigen de gelegenheid om individueel hun licht bij de deskundigen op te steken. De avond werd besloten met een drankje voor het slapen gaan.

Aanbevelenswaardige websites voor meer informatie:

www.vogelwijkenergiek.nl , hier vindt u de presentaties:
Presentatie Kees van der Linden 4 maart 2020

Presentatie Hilbrand Does 4 maart 2020

www.klimapedia.nl   De website van Kees van de Linde

www.energiegarant.nl    De website van Hilbrand Does

www.isolatiespecialist.com   De website van het bedrijf van Hans Wagemaker

www.energyguards.nl   De website van EnergyGuards, bedrijf van Erik Luiten