Vogelkenner Martin van de Reep houdt zich al jaren bezig met het beschermen van vogels. Zo wist hij de beschermde kolonies mussen in Kijkduin en Duindorp te behouden en te laten groeien, en adviseert hij de gemeente rondom nieuwbouw en vogelbehoud. In onze groene Vogelwijk zijn en horen we dagelijks vele verschillende soorten tuin- en duinvogels, maar er zijn twee beschermde soorten die extra aandacht verdienen: de mus en de gierzwaluw. Beiden nemen sterk in aantal af.
Er is helaas geen pasklare oplossing om deze eigenzinnige vogels te behouden, maar alle beetjes helpen, aldus Martin: “Een groene, duurzame tuin biedt de variatie in voedsel die mussen nodig hebben. Kies bijvoorbeeld voor een heg van klimop, in plaats van een houten schutting. Een tuin die gonst van de insecten is een hotspot voor mussen. En een huis met voldoende nestplekken op minimaal drie meter hoogte, zorgt voor een veilige thuishaven voor de gierzwaluw. Houd dus rekening met de gierzwaluw als je plannen hebt voor het renoveren van je dak”.
Vogelweetjes van Martin: de mus
- Wist je dat de mus bijzonder honkvast is? Ze leven het jaar rond in een straal van 50 (broedseizoen) tot 500 meter rondom hun nest. Ook zijn ze erg trouw aan hun zogenaamd biotoop: haal je hun favoriete boom weg, dan loop je kans dat de mussenkolonie ook vertrekt. Een kritisch vogeltje dus!
- Wist je dat je pas vanaf 10 broedpaartjes spreekt van een mussenkolonie?
- Je doet de mus een groot plezier met een dagelijkse voorraad zaadjes: het jaar rond. In het najaar lok je de mussen met een voedersilo naar je tuin, met een kans dat de kolonie zich thuis voelt en blijft nestelen.
Vogelweetjes van Martin: de gierzwaluw
- De gierzwaluw is ook erg kieskeurig, en keert ieder jaar in het broedseizoen na een lange vlucht vanuit Afrika terug naar de eigen vertrouwde nestplek. Als het nest bezet is, wacht de gierzwaluw keurig zijn of haar beurt af. Of verjaagt de indringer, als het een kleinere vogel is.
- Gierzwaluwen hebben maar een klein, beschut plekje nodig voor hun nest, en nestelen bij voorkeur onder de dakgoot, achter de regenpijp of een dakpan of in een gat in de muur.
- Gierzwaluwen brengen veruit het grootste deel van hun leven vliegend door. Zo slapen ze op zo’n 3.000 meter hoogte op een soort knipperstand: half wakker, half slapend. Gedurende de nacht dalen ze in grote cirkels weer omlaag, tot ze tegen de ochtend hun voedselhoogte van ca. 300 meter weer bereiken. “Echt supervogels!”, aldus Martin.
De getoonde foto is afkomstig van https://www.vogeldagboek.nl/: laat je vooral inspireren door alle prachtige vogelfoto’s van Adri de Groot. Kijk voor meer vogeltips op https://www.vogelbescherming.nl/ of https://haagsevogels.nl/. Veel vogelplezier!