Duurzame buren: de Kraaienlaan
In deze nieuwe serie nemen we een kijkje bij wijkbewoners die duurzame keuzes maken in en om hun woning. Nieuwkomer in de Vogelwijk Simone bijt het spits af. In gesprek met het wijkblad vertelt zij over de impact van een paar simpele aanpassingen en de lange termijnplannen voor hun huis op de Kraaienlaan.
Vertel eens iets over jezelf: waar woon je, en wat is jouw motivatie voor verduurzaming?
“Ik ben Simone, en ik woon met vriend, zoon en hond sinds een jaartje in de Vogelwijk aan de Kraaienlaan. We willen het huis stap voor stap verduurzamen. Vanbinnen, en vanbuiten. Het voor ons een vanzelfsprekendheid om onze impact waar mogelijk, zo klein mogelijk te houden. Stap voor stap, klus voor klus.”
Welke verduurzamingsstappen heb je gezet?
“Onze eerste klus was het aanleggen van een vaste trap naar zolder, en het isoleren van het dak. Daarmee boek je meteen winst: voorheen bevond de zolder zich rechtstreeks onder de dakpannen en vloog de warmte letterlijk de lucht in. Verder hebben we zonnepanelen laten aanleggen. Een bewuste keuze, ondanks het feit dat de terugverdientijd wat langer wordt nu de salderingsregelingen worden afgeschaald. Feit blijft dat zonne-energie zowel duurzaam als rendabel is. We houden ook de ontwikkeling van thuisbatterijen in de gaten: dat zal ongetwijfeld nog een vlucht gaan nemen”, aldus Simone. “Afgelopen maand is er vloer- en bodemisolatie aangelegd, daar gaan we hopelijk de komende wintermaanden het effect van merken. Vloerverwarming zou op termijn een logische volgende stap kunnen zijn, maar met goede isolatie kunnen we nog een tijdje vooruit en kunnen we de mooie, oude houten vloer nog een tijdje behouden.”
Wat leverde voor jouw woonsituatie de grootste winst op?
“Niet zozeer de grootste klimaatwinst, maar misschien wel het meeste plezier: zonder twijfel de nieuwe zonwering! Het was eigenlijk vooral een esthetische opknapbeurt, maar ook een zonneluifel draagt bij aan verduurzaming en verkoelt je woning door simpelweg in schaduw te voorzien. Twee vliegen in een klap dus.”
Waar liep of loop je tegenaan?
“Het is voor mij de brij aan informatie die verduurzamen soms onoverzichtelijk maakt. Je wil wel, maar hoe dan. En waar begin je? De ontwikkelingen in de markt gaan razendsnel en dat maakt het soms lastig om nu een grote keuze te maken voor later.”
Welke ambities heb je verder voor het verduurzamen van je woning?
“We hebben nog grote plannen… Van isolerende stuc tot het verduurzamen van de badkamer en de keuken, slimme radiatoren en van het gas los, grijs water: we gaan gewoon stap voor stap verder. Het werkt voor ons goed om steeds een nieuw project te bepalen, ons daarin te verdiepen en te laten informeren, en dan aan de slag te gaan. Het geeft een goed gevoel om in beweging te blijven en om letterlijk vanuit huis een bijdrage te leveren aan verduurzaming.”
Welke tip wil je meegeven aan je buurtbewoners?
“Verduurzaming hoeft niet meteen groots en meeslepend te zijn: je kunt klein beginnen. Van een regenton en een groene tuin tot goede zonwering en van het isoleren van je radiatoren tot het aanbrengen van tochtstrips. En: ga in gesprek met een Vogelwijk energiecoach. Deze wijkgenoten beschikken over actuele informatie, kunnen met je meedenken en praktische tips geven. Scan de QR-code voor het boeken van een gratis coach uit de Vogelwijk via Duurzaam Den Haag!”