Vijvertips van buurtbewoner Mark

Eind februari is de jaarlijkse paddentrek van start gegaan. Zodra de temperaturen stijgen verlaten de kikkers, padden en salamanders hun overwinterplekken en gaan ze op zoek naar water en soortgenoten. De Laan van Poot is een populaire oversteekplaats, en de paddenrapers van de Dierenbescherming helpen de beestjes tijdens de schemeruren van het vroege voorjaar om veilig over te steken zodat het paarseizoen succesvol verloopt. Maar wat kun je nou eigenlijk zelf bijdragen aan een amfibievriendelijke omgeving? Buurtbewoner Mark Bovens toverde zijn voor- en achtertuin aan de Kruisbeklaan om tot een walhalla voor amfibieën en deelt zijn tips! |

“Of je nu kiest voor een grote vijver of een kleine bak om te beginnen: water zorgt voor leven in je tuin”, aldus Mark. In de omgeving van de Vogelwijk zijn maar liefst zes soorten amfibieën te vinden: de bruine kikker, de groene kikker, boomkikkers, gewone padden, rugstreeppadden en salamanders. “Een aantal van die beestjes kun je in je tuin verwachten met een gezonde, simpele vijver”. Mark somt de belangrijkste ingrediënten voor een amfibie-vriendelijke vijver op:

  1. “Biologische, inheemse waterplanten zorgen voor schoon en gezond water. Denk bijvoorbeeld aan fonteinkruid, gedoornd hoornblad en krabbenscheer. Deze planten trekken bovendien andere dieren aan, zoals libellen: hartstikke leuk.”
  2. Verder is het belangrijk om de vijver een zetje in de goede richting te geven met een emmer natuurwater: “Bijvoorbeeld een emmertje kroosvrij water uit de plas aan de Laan van Poot of de Haagse Beek. Dit kun je daarna gewoon met leidingwater aanvullen.”
  3. Het is ook belangrijk om te zorgen voor uitstapplekken in je vijver: “Zorg voor een paar stenen en wat niveauverschil in je vijver, op die manier kunnen de kikkers en padden, maar ook een egel, er makkelijk uit. Door wat stenen aan de oppervlakte te leggen, komen er ook regelmatig vogels drinken: extra leuk.”
  4. Ook de plek in de tuin doet ertoe: “Zoek voor je vijver een plekje met voldoende zon, maar ook wat schaduwuren.”
  5. En last but not least: “Bedenk: in een vijver voor amfibieën zwemmen geen vissen, het is het een of het ander.”

Met deze tips is Mark ieder voorjaar verzekerd van kwaakconcerten in de tuin: “Vorig jaar zaten er meer dan 100 kikkerdrilklompen in onze vijvers, dat betekent dat er zo’n 200 kikkers aan de slag zijn geweest. Dat is een goed teken, want de kikkers en padden hebben het moeilijk de afgelopen jaren en zijn ontzettend belangrijk voor een gezond ecosysteem.” Ondanks alle vijversuccessen, heeft Mark ook nog een vijverwens: “Er zijn in de duinen, bijvoorbeeld rondom de Natte pan, ook boomkikkers en rugstreeppadden te horen. Het lijkt me geweldig om die ook in de tuin terug te zien.”

Een oproep dus aan alle Vogelwijkers: zorg voor een vijver, een bak water of andere natte plek in de tuin en help mee om zoveel mogelijk amfibieën een fijne woonplek te geven.
En wie weet, ook een paar boomkikkers!

Alle kleine beetjes helpen, dus kom in actie!