Warmtelekken opsporen met tochtmeter van VwE

Met een warmteverliesmeter kun je met behulp van infraroodstraling warmtelekken opsporen zodat je weet waar je iets aan de isolatie van je huis moet doen. We hebben twee van deze tochtmeters beschikbaar voor onze leden. Stuur een mailtje naar info@vogelwijkenergiek.nl en u krijgt er eentje te leen.

HOE GEBRUIK JE DE TOCHTMETER?

IJkpunt

Om warmtelekken bij bijvoorbeeld kieren en openingen in muren zoals ruiten, kozijnen en deuren op te sporen wil meten, richt je de meter eerst op een ijkpunt. Als het apparaat wordt aangezet, meet hij de oppervlaktetemperatuur (infraroodstraling die deze plek afgeeft) van dat ijkpunt en onthoudt deze temperatuur. Hij geeft de gemeten temperatuur aan op het lcd-schermpje.

Groen, blauw of rood licht

De meter schijnt met een gekleurd lampje op het oppervlak dat je aan het meten bent. Als de oppervlaktetemperatuur die de meter op dat moment meet gelijk is aan de temperatuur van het ijkpunt, kleurt het lampje groen. Als de oppervlaktetemperatuur van de plaats waarop de meter is gericht kouder is dan het ijkpunt, kleurt het licht blauw. Als het warmer is, kleurt het rood. De gevoeligheid voor deze temperatuurverschillen is instelbaar op 0,5, 3 en 5,5 °C. Op deze manier kun je met de meter de omgeving van het ijkpunt langsgaan en direct zien waar de temperatuur hetzelfde, lager of hoger is, en hoe veel lager of hoger.

Bekijk dit filmpje!
gebruiksaanwijzing Thermal Leak Detector

Opmerkingen van leden die de tochtmeter al hebben gebruikt:

  • handig en eenvoudig te gebruiken apparaat;
  • de meter lijkt zeer nauwkeurig te werken;
  • temperatuursverschil tussen binnenmuren en het dubbele glas in een aluminum schuifpui was aanzienlijk;
  • in 1 kamer opvallende warmteverschillen op plafondhoogte, oa veroorzaakt door een niet-geisoleerd balkon;
  • warmtelekken bij ramen en deuren vragen om een gerichte aanpak
  • na verbouwing (uitbouw met diverse isolerende elementen) wil ik graag nog een keer meten;
  • het aanbrengen van ‘warmtebarrieres’/ ‘warmtesluizen’ onderaan de trap naar 1e etage (gordijn op roe) en onderaan trap naar 2e etage (gordijn in getimmerd omhulsel) tot warmtebehoud beneden leidt (geen ‘schoorsteenwerking’ meer van het trappenhuis). Daardoor is het boven wel iets kouder dan normaal (en het  was al niet zo warm …!).  Temperatuurverschillen voor en achter de gordijnen: 1,5 tot 2 C.
  • enkelsteens muren zijn erg koud
  • lekkage langs de wat oudere ramen
  • een nuttig hulpmiddel en een leuk initiatief van de vereniging!