Ledenbijeenkomst op 15 mei 2018, 20:00 uur bij Quick

Op 15 mei houden we een ledenbijeenkomst. Deze ledenbijeenkomst heeft 3 onderdelen.

Dat zijn:

  • de ALV’s (Algemene LedenVergadering) van zowel de Vereniging Vogelwijk Energie(k) als van ZonneVogel Coöperatie U.A.
  • Een toelichting van een aantal leden van Vogelwijk Energie(k), waarin zij vertellen wat ze de afgelopen tijd gedaan hebben om hun woning duurzamer te maken, en wat hun ervaringen daarmee waren.

De verslagen van de vorige vergadering (18 april 2017) vindt u hier.

Haags Energieakkoord

Op 2 februari 2018 hebben 19 organisaties, waaronder Vogelwijk Energie(k), een eerste energieakkoord versie 1 februari 2018 ondertekend, resultaat van vier Energietafels in 2017 en 2018. Onder andere de gemeente Den Haag, energiemaatschappijen, woningcorporaties en bewonersinitiatieven slaan de handen ineen om toe te werken naar een klimaatneutrale stad in 2040. Eén van de doelen is om in de komende vijf jaar 25.000 tot 30.000 woningen in 10 wijken klimaatneutraal te maken.

Haags Warmte Manifest

Op 18 december 2017 werd het Haags Warmte Manifest overhandigd aan wethouder Joris Wijsmuller. Het manifest, geschreven en ondertekend door 14 Haagse wijkinitiatieven, waaronder Vogelwijk Energie(k), beoogt de warmtetransitie te versnellen en zo Den Haag CO2 neutraal te maken in 2040. Ook individuele burgers kunnen het manifest ondertekenen en daarmee duidelijk maken dat ze de urgentie onderschrijven om een begin te maken van het afschaffen van aardgas als warmtebron (“van het gas af”).

Inruil energieslurpende Koel/vries combinatie

Heeft u ook nog een energieslurpende oude koelvriescombinatie? Ruil hem in met € 300,- korting.

Een niet-representatieve steekproef heeft uitgewezen dat veel Vogelwijkbewoners oudere koel- en/of vrieskasten bezitten. Deze oudere apparaten verbruiken niet alleen meer stroom dan de nieuwste modellen, maar lekken ook vaak warmte door beschimmelde of versleten rubberranden, waardoor ze nog minder efficiënt zijn. Het klinkt raar, maar het is voor uw portemonnee en het milieu gunstig om zelfs een 8 jaar oude koelkast die niet stuk is te vervangen door een modern A+++ model. Die moderne is veel zuiniger en leidt dus tot minder CO2 uitstoot. Het vervangen van een 15 jaar oude verdien je al in een jaar of 6 terug.
Veel mensen blijken te denken dat energieklasse A+ een hoge mate van efficiëntie aangeeft, terwijl het momenteel in feite de minst zuinige koelkasten op de markt zijn. Het label voor de zuinigste is nu A+++ (een nieuw, rationeler labeling-stelsel is in voorbereiding). Zo’n apparaat gebruikt slechts een derde tot de helft van de stroom van een A+ model. Afhankelijk van de leeftijd van uw oude koelkast, kan de besparing oplopen tot €100 per jaar (zie www.milieucentraal.nl).

Vogelwijk Energie(k) start daarom een actie om het vervangen van oude koelvriescombinaties te stimuleren.
We kunnen u nu langs drie wegen tegelijk korting aanbieden, van de fabrikant (Bosch), van de leverancier (Stadhouder aan het Thompsonplein) en van Vogelwijk Energie(k).
Fabrikant Bosch heeft een actie die loopt tot 31 augustus 2017. Voor een twintigtal A+++ koelvriescombinaties krijgt u een korting van € 75, De modellen en een uitleg van de actie vindt u op: http://www.bosch-home.nl/acties/75-euro-retour-op-energiezuinige-koelkasten-en-vriezers
Wij hebben afspraken gemaakt met de firma Stadhouder, de lokale Witgoed en Elektronicawinkel aan het Thomsonplein. (Stimuleren van lokale ondernemers is onderdeel van ons duurzaamheidsstreven.) Stadhouder geeft in samenwerking met Bosch een korting van € 150,- op 3 modellen van Bosch, bij inlevering van de oude koelkast Uiteraard kan er ook voor andere modellen een korting/inruilprijs aangeboden worden, maar dat hangt af van het model waarvoor gekozen wordt.
Tot slot geeft Vogelwijk Energie(k) aan haar leden daar boven op nog een subsidie van € 75 – voor maximaal 25 leden.
Alle drie de acties tezamen leveren een korting op van € 300,- voor leden, resp. € 225,- voor nietleden.
Wanneer u geïnteresseerd bent, kunt u rechtstreeks naar Stadhouder gaan om de aanbieding en eventueel andere modellen te bekijken en daarover afspraken te maken. Wij krijgen van Stadhouder te horen wie van de actie gebruik heeft gemaakt, zodat wij indien van toepassing de extra VwE-bijdrage in orde kunnen maken.
Wanneer u nog vragen of opmerkingen heeft, weet u ons natuurlijk te bereiken op mailto:zonnevogel@vogelwijkenergiek.nl.